ÅPSCEN online

Mats Eklund: Att skriva revy - från idé till färdigt manus
Tvådelad föreläsning: tisdag 8 december klockan 19–21 och tisdag 15 december klockan 19–21 på Zoom.
 

Under två kvällar i december berättar revyproffset Mats Eklund om hur arbetsprocessen kring ett revynummer kan se ut. Hur får man en idé och hur förvaltar man den på bästa sätt? Hur vet man vilket format idén gör sig bäst i: ska den bli en sketch, en sång eller en dans? Mats berättar om sin skrivprocess från den första anteckningen till den sista finputsningen.

Föreläsningarna passar dig som är relativt ny och behöver hjälp att komma igång med manusskrivandet, och dig som är en van revyförfattare men som är i behov av en nystart och lite inspiration.

Föreläsningarna hålls på Zoom. Länken till Zoom-rummet skickas till den e-postadress som anges vid anmälningen. Det är kostnadsfritt att delta och vi ser helst att man deltar båda kvällarna. Anmälningar tas emot fram till den 6 december. Klicka HÄR för att ta dig till anmälningsformuläret.

Mats Eklund är född, uppvuxen och revyfostrad i Horndal i Dalarna, där han som 13-åring 1983 debuterade som revyförfattare och skådespelare i den lokala revyn. Mats har spelat revyer, farser och krogshower runtom i Sverige. Han fick Bosse Parneviks stipendium år 1993 och författarutmärkelsen Povels Penna år 2004. Mats har nominerats till Revy-SM 22 gånger med 5 olika revyer, och han har dessutom vunnit några gånger. Mats har, ensam eller tillsammans med andra, skrivit över 1100 revynummer och sketcher för scenen, radio och TV.
 

Jakob Johansson, Lina Ekblad och och Jonas Bergqvist
Från text till scen - hur kan man skapa levande karaktärer?
Måndag 21 december klockan 19–20 på Zoom
 

En diskussion om skådespeleri. Samtalet berör bland annat texttolkning och hur man förkroppsligar en text. Hur ska man arbeta med sig själv med en karaktär? Jonas, Lina och Jakob delar med sig av sina bästa tips på hur man memorerar text och ger råd om hur man förbereder sig inför repetition och vilken energi man ska ha med sig till rep. De diskuterar motspel–medspel och hur man erbjuder, reagerar och bejakar. 

Deltagarna får gärna skicka in frågor kring skådespeleri i samband med anmälningen. Anmäl dig senast den 17 december genom att klicka HÄR.

Jakob, Lina och Jonas är skådespelare på Wasa Teater och är nu aktuella med föreställningen Ernst Underbar. I höst har de skrivit manus och nu börjar arbetet med att få föreställningen till scenen. Premiär i slutet på januari.

Vid frågor kontakta caroline@sou.fi. Föreläsningarna är en del av ÅPSCEN online som genomförs med hjälp av bidrag från KulturÖsterbotten och Aktiastiftelsen i Korsholm.