Föreningsposten 4.9.2024

04.09.2024 kl. 11:46
Läs senaste nytt här!

SÖU:s föreningspost

En rolig höst väntar!

Sommaren lider mot sitt slut och en rolig och aktiv höst väntar för föreningsaktiva. Eller vad sägs om Johannesgala, Föreningsfestivalen och många nyttiga kurser och bidrag.

 

Aktuellt

 

Ny verksamhetsledaren

Tinja Sabel har valts som tf verksamhetsledare och vikarierar Jonas Rönnqvist från och med den 1 september. Tinja är en mångsidig kulturaktör med bakgrund som skådespelare, musiker och regissör. SÖU:s föreningar och nätverk är bekanta från tidigare, främst genom just regiuppdrag.

Personalens kontaktuppgifter

 

Johannesgalan 2024

Lördagen den 12 oktober är det dags för årets bästa föreningsfest! Johannesgalan hålls vid Vörå UF som utsågs till årets förening ifjol. Galan samlar föreningsaktiva från hela Österbotten för att fira föreningslivet och alla eldsjälar.

Läs mer och köp biljetter via Netticket

 

Ställ upp i SÖU:s styrelse

Johannesgalan inleds som vanligt med SÖU:s höstmöte. I år är det val av styrelsemedlemmar för de jämna ringarna (ring 2, 4, 6 och 8) samt skolungdomens representant. Vill du jobba för ungdomsrörelsen och föreningslivet i Österbotten?

Meddela ditt intresse till någon i styrelsen

 

Sökes: föreningar för barn- och ungdomsverksamhet


Vill ni få mer barn- och ungdomsverksamhet i föreningen? SÖU:s populära projekt Över tröskeln fortsätter ordna barn- och ungdomsverksamhet i föreningarna. Projektet kommer att ordna rörelsegrupper för barn i lågstadieåldern med fokus på motion och kultur samt ungdomsevenemang för unga i högstadieåldern. Nu söker vi intresserade föreningar för samarbete. Ta kontakt med projektledare Malin Andtbacka på malin@sou.fi om ni vill delta.


Månadens bidrag


September är en viktig tid för bidragsansökan. Föreningar kan bland annat söka bidrag för renovering, verksamhet och mindre projekt.

  • Svenska kulturfondens specialfonder. Föreningar kan ansöka om bidrag från Svenska Österbottens kulturfond, Frans Henriksons testamentsfond och Kristinestads kulturfond. Dessutom är det ansökningstid för bidrag för planering och konditionsgranskning samt för arbetskostnader för fackmän vid föreningshusrenovering.
  • Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne ger bidrag för aktiviteter riktade till barn och ungdomar.
  • Konstsamfundet ger bidrag för aktiviteter och kulturella strävanden i hela Svenskfinland, barn- och ungdomsverksamhet samt förnyelse inom föreningslivet.
  • Svensk-Österbottniska Samfundet ger bidrag för verksamhet som främjar svensk kultur, vetenskap, litteratur och konst i svenska Österbotten.
  • Kulturfonden för Sverige och Finland ger aktivitetsbidrag för att förmedla och utveckla ländernas samarbete och förbindelser vad det gäller kulturliv och språk.
  • Aktion Österbotten ger bidrag för småskaliga projekt för motion, ökad tillgänglighet och minskat koldioxidavtryck. Föreningar kan ansöka om bidrag för t.ex. ramper, hörselslingor eller inwa-WC till föreningshuset, för att skapa lekparker, motionstrappor eller vandringsleder, eller för att installera luftvärmepumpar och solpaneler.
  • Projektet Kultur och hållbarhet söker kreativa och engagerade aktörer som vill planera och genomföra en aktivitet eller ett evenemang som behandlar ekologisk hållbarhet.
  • Ungdomsföreningsstiftelsens bidrag kan sökas av aktiva föreningar eller föreningar som upplever tillfälliga svårigheter men där det finns realistiska förutsättningar för en positiv utveckling.
  • OBS! Ansökningstiden för statens renoveringsbidrag för föreningshus som delas ut av Finlands Hembygdsförbund flyttas till oktober.

Läs mer om höstens bidrag

 

Kurser

 

Kurser för föreningsaktiva

Höstterminen vid de lokala arbetar-, medborgar- och vuxeninstituten i Österbotten erbjuder flera nyttiga kurser för föreningsaktiva. Du kan bland annat gå kurser i teater, pidro eller ljudmixning. Också Edunova och Optima erbjuder kurser i bland annat första hjälpen, hygienpass och serveringspass.

Kurser för föreningsaktiva

 

Påverka kursutbudet


Hittade du inte den kurs du vill gå hos den öppna bildningen? Just nu planeras höstens kurser vid SÖU och du har möjlighet att påverka utbudet.

Påverka SÖU:s kursutbud

 

Kultur


Pidroturneringen drar igång


Nu är det dags att anmäla sig till ringkvalen i SÖU:s pidroturnering. Turneringen spelas mellan sexpersonerslag och de lag som klarar sig bäst i de lokala ringkvalen tar sig vidare till finalen som äger rum på Bridgeklubben i Vasa den 8 mars 2025.

Läs mer om turneringen och anmäl ditt lag

 

Österbottniska Podden


Du har väl inte missat SÖU:s podcast? I det senaste avsnittet var temat sommarteater och Roland Engström berättar vad det är som gör att han sedan 1999 varje sommar återkommer till Oravais Teater och scenen vid Kyroboas.

Lyssna på podden

 

Österbottniska Posten

Just nu är arbetet med nästa tidning i full gång. Lördagen den 21 september landar den digitalt i appen och i 40 000 postlådor runt om i Österbotten. Har föreningen ett evenemang på gång så skicka info om det åt malin@sou.fi senast den 12 september så puffar vi för det i tidningen.

 

Info från SFV


Föreningsfestivalen 1.10


Tisdagen den 1 oktober bjuder SFV in till föreningsfestival vid Karperö UF kl. 16.30–19.30. Under en helkväll får du nyttig kunskap, konkreta verktyg och möjlighet att nätverka med andra föreningsengagerade. Lär dig hur man engagerar nya medlemmar, hittar föreningens kommunikationsstil och skriver en bra ansökan.

Anmäl dig senast 24.9


Sekreterarkurs: föreningens administration 2.10
 

Som sekreterare i en förening har du oftast en avgörande roll när det gäller föreningens administration. Välkommen på en digital kurs med Malin Ström onsdagen den 2 oktober kl. 19–20.30. Du lär dig det du behöver veta för att organisera och navigera rätt i ditt arbete som sekreterare i en lokal förening.

Anmäl dig senast 29.9

SÖU

Kallelse till höstmötet

SÖU:s medlemsföreningar och andra intresserade kallas till förbundets höstmöte 12.10 klockan 18.00 vid Vörå UF.
12.09.2024 kl. 12:28

Finansieringsmöjligheter för aktiviteter som kombinerar kultur med hållbarhet

Är du en kulturaktör eller representerar du en förening? Vill du vara med och inspirera till positiv förändring i samhället genom konst och kultur? Titta hit i så fall!
03.09.2024 kl. 14:23

Höstens bidrag

Hösten är en viktig tid för bidragsansökan. Det finns bidrag att söka för både renovering, verksamhet och mindre projekt.
26.08.2024 kl. 14:08

Bidrag för motion, ökad tillgänglighet och minskat koldioxidavtryck

Nu finns det möjlighet att ansöka om bidrag för flera olika småskaliga projekt från Aktion Österbotten.
19.08.2024 kl. 14:00