Vinnarna av Johannesprisen 2019. 

Johannespriset 

Den österbottniska ungdomsrörelsen och alla de tusentals eldsjälar som lägger både tid och engagemang på föreningslivet firas varje år på Johannesgalan. I samband med galan delas Johannepris ut till de föreningsaktiva som under året utmärkt sig inom någon av kategorierna.

Johannesgalan 2020 är inställd på grund av Coronapandemin. Johannespriset delas ut nästa gång hösten 2021. 

 

Priskategorier

Årets Förening: Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.

Årets Johannes: Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.

Årets Inventarie: I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets Inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.

Årets Talkokraft: Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst! Årets Talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.

Årets Underhållare: Årets Underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.

 

Hur utses vinnarna?

Vem som helst har möjlighet att nominera den person/personer/förening som man anser att har gjort sig förtjänt av ett pris. När nomineringstiden har gått ut väljer SÖU:s styrelse och personal ut tre kandidater per kategori bland alla nominerade. Kandidaterna i de fem kategorierna presenteras i Österbottniska Posten. Därefter är det dags för röstning i vilken SÖU:s medlemsföreningars styrelser och en jury tillsammans röstar fram vinnaren i varje kategori. Vinnarna presenteras på Johannesgalan. 

 

Röstningsförfarande

Alla föreningar som är medlemmar i SÖU har rätt att rösta. Röstningsformuläret samt instruktioner publiceras på SÖU:s hemsida i september.

Observera att varje förening endast kan rösta en gång per kategori (en röst/förening). Föreningarnas röster står för femtio procent av resultatet, återstående femtio procent står en jury bestående av sakkunniga för. 

 

Se vem som vunnit Johannesprisen och var galan har hållits tidigare.