Föreningsposten 17.10.2024

igår kl. 12:06
Läs senaste nytt här!

Johannesvinnare och nya styrelsemedlemmar

Tusen tack till alla som deltog i Johannesgalan förra helgen och till Vörå UF som ordnade en så bra fest! Före galan hölls SÖU:s höstmöte med val av styrelsemedlemmar för de jämna ringarna och skolungdomens representant.


Österbottniska Podden live från Johannesgalan

Anna Bertills var på plats på Johannesgalan i Vörå UF och pratade med vinnarna av Johannesprisen. Oravais Teater tog hem segern i kategorin årets förening och Moa Gammelgård utsågs till årets ungdom. Barbro Häggman från Lillby UF blev årets eldsjäl.

Lyssna på podden på Spotify

 

Aktuellt


Skrivkurs med Ann-Luise Bertell i Oravais 23.11

Ann-Luise Bertell har lång erferenhet av att skriva för scenen, både dramatiskt och revy. Under kursen får deltagarna tips på hur man bygger upp en berättelse, varvat med skrivövningar och diskussioner. Tanken är att skapa innehåll till årets revyproduktioner. Kursen hålls i Oravais UF den 23 november klockan 10 till 16. Deltagaravgiften är 25 euro och i den ingår lunch och kaffe. Frågor om kursen kan riktas till caroline@sou.fi.

Anmäl dig till skrivkursen här


Ljud- och ljusteknik för revy och amatörteater i Lappfjärd 22–23.11

Kristinestads medborgarinstitut ordnar en kurs för föreningsaktiva som handhar ljud och ljus under föreningarnas evenemang. Under kursen behandlas arbetsmetoder och kvalitetsaspekter samt de vanligaste problemen och lösningarna på dem. Bland annat apparatur och handhavande, tydlighet i talåtergivning, belysningsmetoder, strömförsörjning och säkerhet gås igenom. Kursen hålls vid Lappfjärd folkhögskola fredag 22.11 kl. 18.30–21 och lördag 23.11 kl. 9.30­–16. Kurspris 60 euro och eventuell övernattning 20 euro.

Läs mer och anmäl dig här

 

ÖP:s läsarundersökning

Hjälp oss att utveckla ÖP genom att svara på vår läsarundersökning. Vill du läsa tidningen på papper eller digitalt? Vad tycker du om tidningens utseende? Vilken typ av artiklar vill du ha mer av? Bland alla som deltar lottar vi ut ett presentkort till Netticket till ett värde av 50 euro.

Svara på läsarundersökningen


Månadens bidrag

Halva oktober har redan gått och det är hög tid att börja fila på månadens bidragsansökningar. Den här månande är det ansökningstid för bland annat:

  • Finlands hembygdsförbunds renoveringsbidrag för föreningshus.
  • Sparbanksstiftelsen för Närpes – bidrag för kultur, barn- och ungdomsarbete, idrott, hembygdsarbete eller annan allmän- och samhällsnyttig verksamhet.
  • Kronoby – Uppvärmningsbidrag, bidrag för ledarutbildning.
  • Närpes – Driftsbidrag och bidrag för ungdomsverksamhet.
  • FSU:s produktions- och marknadsföringsstöd för amatörteater.

Läs mer om hösten bidrag


Rörelsegrupper i föreningarna

Nästa vecka startar projektet Över tröskeln en rörelsegrupp för barn i Sundom och följande vecka står Pensala på tur. Vill ni också få mer barn- och ungdomsverksamhet i föreningen? Läs mer om projektet på vår hemsida och ta kontakt med projektledare Malin Andtbacka på malin@sou.fi om ni vill delta.


Utredning av UF-lokalernas rumsakustisk

Yrkeshögskolan Novia forskar i rumsakustik och ljudisolering i olika typer av träbyggnader. Som en del i projektet kommer de att undersöka lokaler som används för framträdanden, bland annat UF-lokaler. Vill ni upplåta er lokal som mätobjekt? Mätningarna utförs 2024–2025 och innebär att de behöver tillgång till utrymmet då det är tomt och vid någon typ av sammankomst/framträdande. För mer info kontakta Petter Forth på petter.forth@novia.fi eller tfn 044 780 5661.

 

Hembygdsförbundets onlinekurser

Årsklocka: Planera och strukturera föreningsarbete 24.10

Malin Ström från Föreningsresursen berättar om hur man drar upp en årsklocka för att strukturera föreningens verksamhet så att de rätta sakerna görs i rätt tid och ingenting glöms bort. Kursen hålls digitalt via Zoom torsdagen den 24 oktober kl. 18–20.

Anmäl dig här

 

Skapa en attraktiv hemsida 28.11

Varje medlemsförening får tillgång till en gratis hemsida från Webbhuset. Ant Simons från Webbhuset visar hur man enkelt skapar en bra hemsida för föreningen och ger nyttiga tips och tricks om hur den kan snyggas till ännu mer. Kursen hålls digitalt via Zoom torsdagen den 28 november kl. 18–20.

Anmäl dig här

SÖU

Nya styrelsemedlemmar

Under förbundets höstmöte i Vörå valdes nya styrelsemedlemmar för de jämna ringarna och skolungdomens suppleant. De nya representanterna tillträder vid årsskiftet.
14.10.2024 kl. 13:36

Årets Johannespris har delats ut

Det blev storslam för Oravais Teater på Johannesgalan. Föreningen tog hem segern i kategorin årets förening och Moa Gammelgård utsågs till årets ungdom. Barbro Häggman från Lillby UF blev årets eldsjäl.
14.10.2024 kl. 11:00

Skrivkurs med Ann-Luise Bertell

Rivstarta revysäsongen med att delta i en skrivkurs den 23 november under ledning av Ann-Luise Bertell. Kursen riktar sig till både nya och vana skribenter.
20.09.2024 kl. 17:14

ÖP:s läsarundersökning

Hjälp oss att göra ÖP ännu bättre genom att svara på frågorna i läsarundersökningen.
20.09.2024 kl. 13:04